Frågor och svar

Frågor och svar

Vi svarar på alla gårdsspecifika frågor som kommer in per e-mail löpande. På generella frågor som kommit in så här långt finns svaren i våra manualer – gå därför igenom den manual som gäller för er gård.

Var också noggranna med att ni har sista versionen på manualen – dessa uppdateras med jämna mellanrum.

Support medlemmar i Rådgivarna i Sjuhärad:
I första hand mail: topcowsupport@radgivarna.nu
I andra hand telefon på: 0325-618 600

Support medlemmar i Skånesemin:
I första hand mail: topcowsupport@skanesemin.se
I andra hand telefon på: 0415-19500

 

Vanliga frågor om TopCow

Vad innebär detta för mig som använder kokontrollen, postmästaren och stalljournalen?

När vi lanserar TopCow kommer KKPC (postmästaren och stalljournalen) att inaktiveras hos Rådgivarnas medlemmar. KKPC är på väg att bytas ut även i andra sammanhang. All din historik från stalljournalen och kokontrollen kommer att finnas i vårt nya system TopCow liksom datan från ditt management-system.

Var hittar jag all information om provmjölkningar, rapporter mm?

På websidan www.topcow.se kommer du att hitta all din information; provmjölkningar, klövrapporter, djurvälfärd, kotavlor mm. Den ger även tillgång till besättningsrapporter och internationell benchmark. Ditt gårdssystem ska vara den centrala informationsbasen för TopCow. Allt som förs in i gårdssystemet kommer att laddas upp till TopCow-systemet med uploadern. Kor in/ut, kalvningar etc. kommer att rapporteras till CDB automatiskt.

Hur blir det för mig som är egenseminör?

För egenseminörer kommer insemineringarna också att rapporteras automatiskt från ditt gårdssystem via uploadern till TopCow.

Hur fungerar provmjölkningen i TopCow?

Provmjölkning kommer fortsätta i en ny kokontroll där man använder en surfplatta och en skanner (som ingår i TopCow abonnemanget). Man laddar ner besättningen som ska provas och sen skannar man kopparna. Därefter laddar man upp via surfplattan och det är klart! Man kan även fortsättningsvis använda blankett om man vill. Läs mer längre ner under avsnittet Praktisk information till TopCow kunder.

Behöver jag köpa någon ny programvara för att TopCow ska fungera?

Nej, det behövs inga investeringar i nya programvaror för att delta i vår kokontroll, KAP eller härstamningskontroll. För dig som har ett eget gårdssystem hämtar vi data ur detta. Om du inte har ett gårdssystem hämtar vi initialt in din djurdata från Växa och därefter uppdaterar vi i vårt system. Det internetbaserade TopCow web blir tillgängligt även för dig som inte har ett gårdssystem. Du som vill kan även rapportera till oss på papper.

Kommer mina djur vara med i den svenska djurdatabasen?

Ja, alla djur som ingår i vår provmjölkning eller vägs och kontrolleras i KAP eller registreras för härstamningskontroll kommer precis som nu att ligga i den svenska djurdatabasen.

Hur blir det med nationella avelsvärderingen?

Vi har även fortsättningsvis ett bra samarbete med Växa. Vi kommer att leverera in all data som krävs för den nationella avelsvärderingen både på mjölk- och köttdjurssidan. I retur kommer avelsvärden på dina djur enligt samma kriterier som för alla djur i Sverige. Dessutom kommer vi att fortsätta samarbetet när det gäller avelsplanering, fodervärdering och kunskapsförsörjning av rådgivare.

Hur kommer det fungera med rapporteringen till CDB?

Om du inte har ett gårdssystem kan du rapportera in till CDB via TopCow web. Du kommer att ha tillgång till jämförelse mellan djurinnehav i TopCow web och CDB så du kan rätta eventuella fel. Det gör du då i TopCow web som uppdaterar CDB.

Om du har ett gårdssystem så ska du lägga in alla djurhändelser där. CDB kommer att uppdateras från ditt system så det är av yttersta vikt att uppgifterna i ditt system är de rätta. Du kommer att ha tillgång till fellistor där eventuella skillnader mellan ditt gårdssystem och CDB loggas. Du rättar sedan i ditt gårdssystem som uppdaterar till CDB.


Frågor och svar
från TopCow infomöte

Är det någon tidsfördröjning innan uppgifterna går in i CDB?

Ja, uppgifterna laddas upp till CDB under natten.

Vad gäller tvärtom; om man rapporterar i CDB, när synkas det till TopCow?

Varje morgon läser vi från CDB.

Går det att ladda hem uppgifter från TopCow till gårdssystemet som t ex provmjölkning?

Till Uniform Agri går det, även Delaval kommer ha möjligheten, men vi vet inte när.

Finns det något motsvarande dagens JHKL?

ACA, det som finns på provmjölkningsrapporten.

Hur kommer klövhälsorapporter att hanteras?

Klövhälsorapporten kommer att finnas på TopCow.

Får man, som idag, enkelt fram hur hur många verkade det är totalt under året? Om man t ex har klövverkning kontinuerligt under året för en stor besättning och vill slippa räkna ihop själv. Idag kan man ta fr o m ett datum t o m ett annat för att få ett helår.

Vi får samma rapport som i dagsläget med samma uppgifter.

Kan man registrera klövverkning i TopCow?

Nej, klövverkarna har en app som de använder.

Var ändrar man om det är fel mellan CDB och TopCow i valideringen?

Är det fel i TopCow kommer felet från gårdssystemet och då ändrar du där. Är felet i CDB ska det ändras i CDB antingen gör du det själv via CDB internet eller kontaktar oss.

Jag saknar ECM i provmjölkningsrapporten på besättningsnivå!

Finns med på önskelistan över ändringar.

Hur rapporterar jag ett djurs namn/ändrar namn?

Namn följer med djuren från gårdssystemen ifall man angett ett (har man inte det blir det moderns). Vill man däremot göra en namnändring gör man det via TopCow Webb, blankett 815 – Namnändring.

Kommer den sidan som visade kons hälsa, dvs behandlingar mm vara ok att använda som läkemedelsjournal? Antar att det var en sida vi kunde fylla i uppgifterna på själva?

Inte i dagsläget, men det kan komma att utvecklas. Våra händelser från tekniker/veterinärer hamnar här, men det finns inga sidor för någon fritext.

Kan inte vi gå in på Växa och få fram uppgifter?

Växas ”Mina sidor” kommer gå att logga in på under 3 månader det vill säga till och med juni 2020.

Hur rapporteras Tillfälligt ute/inne?

Tillfälligt ute/inne rapporteras på TopCows hemsida inte i gårdssystemet.

Hur gör jag vid inköp av djur?

Vid inköp av djur lägger du till kontrollsiffra i gårdssystemet.

Ang kontrollsiffra på inköpta djur; måste man rapportera kontrollsiffra även när man flyttar djur mellan sina egna SE nr?

Ja.

Vad gör jag om det står olika kön på ett djur i cdb och gårdssystemet?

Om det i valideringen är olika kön på ett djur i cdb/gårdssytem så bör det rättas. Kontakta supporten om du behöver hjälp med det.

Hur ser jag brunststyrka i Lely T4C?

Brunststyrka finns inte i Lely utan det autogenereras som kod 3 – normal. Vill man ange en annan kod så kan man registrera insemineringen via blankett 422 under registreringar på TopCow web innan uppgifterna går över till TopCow från T4C. 

Var kan jag se smittsäkrad gård?

Smittsäkrad gård kommer ligga kvar på Växas Mina sidor.

Varför har inte alla kor ett namn i provmjölkningsrapporten?

Finns det ett namn på djuret bör det finnas i rapporten. Det går att själv registrera namn på ett djur på TopCow web om det saknas på djurkortet: Registrering – 815 vägning/mätning.

Kommer PCR-analyserna bli lättare att tolka, som det var tidigare med smiley-gubbar?

Det är endast nu tillfälligt vi behöver tolka analyserna. Eurofins säger sig kunna leverera bättre tolkningar, men det blir inga nya separata rapporter för detta (pga kostnader).

Missbildningar – hur rapporterar vi det?

I dagsläget ringer Växa upp Husdjursföreningen som då får kontakta lantbrukaren. Tidigare har lantbrukaren kunnat registrera missbildningskod själv.

Är det något som Växa kunde ha på sin hemsida?

Vi rapporterar missbildningar på TopCow webb utifrån Växas specifikation. Därefter får vi ett mejl från Växa för att informera lantbrukare. Vi har inte tidigare hört något annat önskemål, men om det är något kritiskt så behövs specifikationer för det.

Seminstatistik kommer det en rapport för det?

Ja.

Hur blir det med detta kontrollåret (2020)? Kommer vi inte få räkna med det vi har mjölkat i kokontrollen? Hur kommer vi kunna räkna ut vår årsproduktion?

Den informationen går att hämta ut i individRAM. Växa ska sammanställa till oss och vi ska då få det till TopCow webb i pdf-format.

Går det på något sätt att stoppa händelser som man inte vill ska gå ivåg från gårdssystem till TopCow? Ex om man åker på semester, men vill kolla registreringarna när man kommer hem. Typ pausa uploadern?

Inte vad vi känner till.


Frågor och svar om
TopCow KÖTT

Hur kommer vi åt Tittbilder och Stambokstjänsten?

Härstamningsbevis för egna djur finns att beställa på TopCow webb under rapporter. Stamboksbevis får skrivas ut av husdjursföreningen tillsvidare, men kommer senare att kunna beställas direkt.

Hur registreras födelsevikt?

Födelsevikten kan registreras på TopCow webb eller i Uniform Agri. Vid registrering på TopCow webb lägger du först in kalvningen och därefter kan kalvens vikt registreras under 815 vägning/mätning.

Varför visas avelstjurar som mjölktjur?

När djur visas i djurflikarna är det antingen Mjölk eller Kött. Det är alltså kategorin och inte kön. En tjur kan vara både mjölk tjur eller kött tjur. Lösningen är att vi går ner på ras nivå för att lösa det, men det får vi tillsammans med DDW planera längre fram. Det finns ingen affärskritiskt konsekvens av det för tillfället.

Hur gör man med vägningar?

Vägningar kan hämtas in från Uniform Agri eller anges via TopCow webb, blankett 815. Värt att notera är att det då inte är ”officiella vikter” utan lantbruksvikter.

När vi lägger in A vikt så görs detta i Kool, men vill du väga din 200 eller 1 års vikt kan du själv registrera det på TopCow webb. Vikterna blir korrigerade på samma sätt med undantaget att det står ett D framför vikten och då är den inte godkänd att använda vid stambokföring.

Du kan också välja att väga en av vikterna själv och ändå stambokföra om den assistent (A) vägda vikten uppfyller viktkraven för rasen.